Bakgrund

onsdag 1 december 2010

Hur Du Tränar Din Drake av Hicke Hiskelig Halvulk III tolkad från fornnordiskan av Cressida Cowell

Originalets titel: How to Train Your Dragon

Översättning: Katarina Kuick


Förlag: Natur och Kultur

Handling: Hicke Hiskelig Halvulk III är inegn vanlig vikingapojke - han är hövdingens son och alla förväntar sig stora saker av honom på grund av det. Ingen ovanligt i sig för en viking. Det som däremot skiljer Hicke från de andra så kallade ungtupparna i stammen, är att han inte känner sig särskilt hjältemodig. Han är liten till växten och verkar aldrig kunna bli riktigt bra på någonting.


Inte ens draktämjning klarar han av något vidare trots att han kan drakpråket. Och inte blir det bättre av att det visar sig att draken han ska tämja är alldaglig, lika liten som en tax, tandlös och dessutom egotrippad så det skriker om det. Inte mycket att ha anser Hicke. Och Tandlöse kan inte annat än hålla med - han skulle ha föredragit en starkare herre. Inte kan Hicke göra annat än att få den lilla draken att framstå i dålig dager.


Men när två enorma drakar anländer till vikingarnas ö får Hicke och Tandlöse plötsligt en chans att visa vad det går. Problemet är väl bara att de troligen inte kommer att överleva för att kunna uppleva det...


Tid: Runt 5 timmar


Kommentarer: Den här boken är förlagan för filmen How to Train Your Dragon, eller Draktränaren som den heter på svenska, men trots det skiljer sig historierna rejält åt. Faktum är att det egentligen är en bok för barn mellan 9-12, men trots det är det en rolig läsupplevelse.


Man tar sig igenom den snabbt trots att den har över tvåhundra sidor. Men har du sett filmen och tycker den är bra är det ändå inte garanterat att du kommer gilla boken, med tanke på att de är så pass olika. Men jag kan rekomendera den, särskilt om man vill ge bort den till någon yngre som tycker om att läsa.


Detta är första boken i en serie om vikingen Hicke och hans drake Tandlöse och efterföljs i följande ordning av Hur Du Blir Pirat, Hur Du Pratar med Drakar, Hur Du Stjäl en Potatis och Hur Du Blir en Riktig Hjälte.


Väldans lång titel på den här, tycker ni inte...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar